In hoeverre kan je betaald werk combineren met een werkloosheidsuitkering?
Een werkloosheidsuitkering is bedoeld als overbrugging totdat je een job vindt. Er zijn echter bepaalde activiteiten waarmee je ten minste een deel van jouw werkloosheidsuitkering en andere inkomsten kunt ontvangen.

In de eerste plaats moet een onderscheid worden gemaakt tussen occasionele en bijkomende activiteiten.
Met de occasionele activiteit kan je gedurende korte tijd werken zonder dat je een nieuw formulier C1 (aangifte van de persoonlijke en gezinssituatie) moet indienen en zonder dat je dit vooraf moet aangeven.
De occasionele activiteit heeft een tijdsbeperking en voorwaarden voor de uitoefening ervan. Een werkloze is verplicht om de controlekaart door te strepen. Voor die dag ontvang je geen uitkering. Gaat het om een activiteit in loondienst, mag ze niet langer dan vier weken (28 dagen) duren en mag ze niet deeltijds worden uitgeoefend.
In een recente zaak had de RVA een vrouw gesanctioneerd die in een periode van zes maanden vier dagen als werknemer en vier dagen als zelfstandige had gewerkt.
Het arbeidshof oordeelde dat deze activiteit niet onverenigbaar was met andere werkzaamheden (gemiddeld minder dan één dienst per maand) en dat het ontvangen bedrag gering was (526 EUR exclusief btw in 2019 en 176 EUR exclusief btw in 2020).
Volgens het hof waren de inkomsten zo bescheiden dat zij voldeden aan het begrip occasionele activiteit. De sanctionering van de RVA werd daarom ingetrokken.